Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.01.2013 10:34 - НИКОЛА ТЕСЛА - ПОСЛАНИК НА БЪДЕЩЕТО
Автор: astoni Категория: Други   
Прочетен: 4722 Коментари: 0 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
За него е писано много. Днес е извънредно трудно да се отсее истината от неистината. Отричан, пренебрегван, премълчаван, но и почитан и обявен за гений и дори извънземен. Мистификатор или учен, озарил с електрически мълнии прехода между XIX и XX век?
Част от неговите разработки са патентовани от конкурентите му едва през 1943 година. Съдът признава, че не Маркони, а Тесла е изобретил радиото. Друга част са откупени и присвоени от магната Джон Морган, за да не видят никога бял свят, тъй като ако те бъдат реализирани, ще променат цялостната икономическа конюнктура в САЩ. Само ден след смъртта на учения (7.XI.1943 г.) ФБР конфискува неговия архив. Десетилетия по-късно в проекти на НАСА и Пентагона ясно прозират идеите на Никола Тесла.
Личността на Тесла е една от най-загадъчните в историята на науката. Роден на 10 юли 1856 г. на територията на днешна Хърватия в Австро-Унгарската империя, сърбин по произход. Биографията му се оказва изтъкана от взаимноизключващи се митове: за покорителя на променливия електрически ток, създателя на смъртоносното лъчево оръжие, "повелителя на мълниите" и за талантливия авантюрист, майстора на илюзиите и на искрящите електрически ефекти, който е способен с лекота да получи достъп до чуждите капитали и да изхарчи цяло състояние за опити, съмнителни от научна гледна точка и лишени от практическо приложение, но който е в състояние да скъта пари за луксозен апартамент в модерен хотел.
Прозорливият технически гений на Никола Тесла изпреварва времето си с повече от половин век и предвижда далечното бъдеще на новите технологии. Някои от тях стават възможни едва днес, благодарение на колосалния технологичен скок, направен от човечеството за това време. А може би съществуват изобретения и научни постижения на Тесла, които все още чакат своето време? Според А. Айнщайн, Тесла е най-великият изобретател в модерните времена. Самият Тесла твърди, че вижда аурата на хора и предмети, получвава информаация от ефирните измерения и, ако пожелае, може да разцепи земята. Падналият през юни 1908 г. в Сибир Тунгуски метеорит е феномен без научно обяснение и до днес. Експедициите и проучванията пораждат само хипотези и една от тях е, че това изключително явление е плод на човешка намеса, а в началото на XX век само един човек е способен на подобен експеримент... 

СИГУРНО Е, ЧЕ:
Никола Тесла е откривателят на променливия ток, благодарение на което токът се пренася на дълги разстояния; на електромагнитна индукция, на която се основава електрическият двигател; на Тесла-бобината - генератор на енергия; на радара; на неоновата, флуоресцентната и луминесцентната лампа, както и на стотици неща, без които не можем да си представим всекидневието и производството.

МИСТЕРИИ

ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО В ПЕРНИК - ЕКСПЕРИМЕНТ ПО ТЕСЛА?
Вярващите в световната конспирация заподозряха в силното земетресение в град Перник осъществяването на експеримент по изчезналите записки на гения. Според една от легендите за учения той измайсторил устройство, което създавало резонанс. Оставил го включено и отишъл да обядва, а междувременно станало земетресение. 

ТОК БЕЗ ЖИЦИ
На пресконференция падащият си по сценичните презентации Тесла държал светеща крушка, която не била свързана с източник на енергия. През 1905 г. бил осъществен успешно експеримент в Ню Йорк. Била издигната кула с огромен купол от мед. Ефектно мълниеносно кълбо се виело около върха на кулата, по земята се стелели искри, конете с метални подкови обезумели от ужас. Но в радиус от 25 мили едновременно светнали 200 крушки. Според легендата Дж. Морган казал: "Ако електоенергията е достъпна за всеки, къде ще сложа електромера?!"

ПЕРПЕТУУМ МОБИЛЕ
Поклонници на Тесла вярват, че той е изобретил вечен двигател. През 1931 г. направил демонстрация пред публика, като махнал двигателя на автомобил и поставил на задната му седалка малка кутия, след което карал возилото цяла цедмица.
Дали е така, но се носи легендата, че през 1933 г. Тесла изобретил и разработваният тепърва днес електрически автомобил. Това станало по поръчка на "Дженеръл Моторс" и "Дженеръл Електрикс", а сред хората, станали свидетели, че колата, летяла със скорост от 140 км/час, бил самият Марк Твен, близък приятел на Тесла.

ТЕЛЕПОРТАЦИЯ
След Първата световна война Тесла ръководел проект "Дъга", чиято цел била да скрие корабите от радарите, изобретател на които също бил самият той. На 12 август 1942 г. бил осъществен несполучливият, но обвит и до ден-днешен в мистериозност експеримент "Филаделфия". Мълви се, че някои били видели кораба "Елдридж" за момент на стотици мили от Филаделфия и че била осъществена първата телепортация. Факт е, че мнозина от екипажът на кораба след това получили психични разстройства. 




Гласувай:
9


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: astoni
Категория: Изкуство
Прочетен: 237048
Постинги: 353
Коментари: 62
Гласове: 639
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930